Střešní byt architekta Kristena v centru Brna nabízí otevřený prostor bez pevných příček a velké prosklené stěny

Jak lépe může architekt vyjádřit své představy o ideálním bydlení než při realizaci svého vlastního domova? Architekt Michal Kristen si při návrhu vlastního bytu v centru Brna vyhrál s detaily a aplikoval v něm řešení, za kterými si pevně stojí. V interiéru architektova útočiště tak můžeme najít mnoho atypických prvků vytvořených přesně na míru majitelů bytu.

 

  • Save

 

Sobě na míru

Architekt Michal Kristen se svým projektům vždy pokouší dodat přidanou hodnotu a důvtip skrytý v jednoduchém a efektivním řešení. Se svou manželkou Ivonou a synem sdílí střešní nástavbu o ploše 114 metrů čtverečních, ke kterému náleží také rozlehlá terasa s výhledem na město, a lokalitu bydlení si nemohou vynachválit. „Bydlení v centru Brna máme rádi, všude máme blízko. Pohledy na město jsou překrásné ze všech prosklených prostor i z terasy. Musíme říct, že se byt stal opravdu nádhernou relaxační zónou a rádi se vždy vracíme domů.“ Architekt Kristen při návrhu bytu aplikoval některá svá osvědčená řešení: „V interiéru je použito vše, co se nám líbí a co rád navrhuji i pro své klienty. Mohu pak ukázat výsledek v praxi. Jde například o vnější bezrámové prosklené stěny na celou výšku místnosti nebo o otevřený nekonečný prostor bez pevných příček vymezený pouze vestavěným atypickým nábytkem.“

 

  • Save

Kuchyň spojená s jídelnou je centrálním prostorem bytu. Jeho nepřehlédnutelnou dominantu tvoří červený stůl, jenž vyniká originálním zpracováním dekorativní alpi dýhy s ostrými hranami zkosenými v úhlu 45 stupňů.

Estetika i funkčnost

„V kuchyni jsem se snažil navrhnout jednotlivé funkční zóny pro přípravu jídla tak, aby byly na sobě nezávislé, nevytvářely mezi sebou překážky a logicky na sebe navazovaly. Kuchyň dnes plní funkci jakéhosi dalšího krásného pokoje, místa k setkání. Je dostatečně prostorná a manželka zde ráda vaří.“

Prostorný varný ostrůvek důmyslně ukrývá množství úložných prostorů ze své vnitřní i vnější strany. Pracovní deska je z vysoce odolného čistě bílého tvrzeného kamene TechniStone®. S pracovní deskou pak ladí i porcelánový dřez. Vše je zohledněno jak prakticky, tak esteticky. Detaily jsou precizní a promyšlené, například reliéfní povrch digestoře. Architektova záliba ve skle je patrná na stěně oddělující jídelní zónu. Sklo zachovává vzdušnost celého prostoru a přitom působí uměleckým dojmem. Celý byt sjednocuje dřevěné ořechové obložení.

 

  • Save

S dýhovanou kuchyní kontrastuje čistě bílé deska z 12mm silného tvrzeného kamene TechniStone®

Prověrka časem

Byt doplňuje střešní terasa, jejíž součástí je venkovní posezení s plně vybavenou kuchyní. V létě tam rodina tráví více času než ve vnitřní části bytu. Další část terasy tvoří zavlažovaný trávník, část je vymezená pro japonskou zahradu s bílými valouny. „Cílem návrhu interiéru bylo vytvořit moderní a přitom nadčasový byt. Propojené prostory, ničím pevně neohraničené, neustále odkrývají nové pohledy. Dominantu celku tvoří rozměrná prosvětlená skleněná stěna z crashskla a velká knihovna s krbem. Když se na to dívám zpětně, možná bych přece jenom oddělil master ložnici klasickými dveřmi, kvůli klidu. Rovněž otevřený krb se nepoužívá, máme totiž k dispozici terasu nad bytem a ta je naopak využívána velice často. Jinak vše funguje tak, jak bylo zamýšleno, jsme spokojeni,“ říká autor o svém vlastním soukromém projektu.

 

  • Save

Střešní terasa s plně vybavenou kuchyní