7 000 kusů skla a tvrzeného kamene v Uppsale

Německý zpracovatel Rosskopf + Partner vyrobil a sestavil 65 metrů dlouhou venkovní lavici pro  švédské univerzitní město Uppsala. Toto čtvrté největší město v zemi leží asi 70 km severně od švédského hlavního města Stockholmu. V jeho srdci se nachází pěší zóna a centrální náměstí „Forumtorget“, jehož panoráma od jara 2018 obohacuje atypická sestava venkovního posezení. Specialista na kamenné materiály Rosskopf + Partner zrealizoval odvážné návrhy této obří „pohovky“, kterou vytvořili architekti z ateliéru White Arkitekter.

 

Uppsala Švédsko - exteriér skateboardista a pár sedící na lavičce z tvrzeného kamene TechniStone®
  • Save
www.mansberg.se

 

Již v roce 2011 zadalo město Uppsala výběrové řízení na rekonstrukci a přepracování centrálního náměstí pěší zóny, které zahrnovalo i vytvoření místa pro sezení a relaxaci.

Organické tvary této dlouhé sestavy tvoří pomyslnou osu mezi oběma částmi náměstí a hravým způsobem propojuje dvě úrovně chodníků. Zároveň nabízí dostatek místa po obou stranách k sezení, lehnutí a příjemné relaxaci pro návštěvníky i obyvatele města.

Lavička je mimořádná právě díky své trojrozměrné dimenzi. Více než 7 000 desek ze skla a tvrzeného kamene spojených dohromady tvoří působivé umělecké dílo. Žádná jeho část není stejná, každý kus je svým tvarem jedinečný. Průhledné a neprůhledné prvky jsou instalovány střídavě tak, že společně vytváří pomalu se měnící se linii. V pravidelných rozestupech vyčnívají lesklé kovové lišty, které slouží jako loketní opěrky.

 

Uppsala Švédsko - opěrky z tvrzeného kamene TechniStone®
  • Save
www.mansberg.se

 

K vytvoření lavice bylo použito přibližně 1100 metrů čtverečních tvrzeného kamene TechniStone® ve speciálním šedém odstínu Light Grey exteriérové kolekce. Specialisté firmy White Arkitekter sestavili projektovou dokumentaci pomocí technologie Dsearch, která byla vyvinuta pro plánování organických nerovností jednotlivých částí a zodpovídala za koordinaci vývoje digitálních návrhů. Dílo pak bylo nařezáno pomocí technologie vodního paprsku podle jejich přesných technických specifikací.

Díky svému jasnému povrchu je lavička výraznou doménou náměstí přes den i v noci, kdy ji prosvítí světelná instalace. Mléčné skleněné prvky jsou podsvíceny různými barvami měnícími svou intenzitu po celé délce lavice. To vytváří veselou a hravou atmosféru i příjemný pocit tepla a bezpečí všech kolemjdoucích.

 

 

Přijetí návrhů proběhlo v říjnu 2018.  Projektový manažer Sandro Gieck o projektu zpětně prohlásil: „Byl to skutečně mimořádný projekt. Mezi červencem 2017 a únorem 2018 jsme vyrobili a sestavili 7 000 různě tvarovaných a odlišných kusů, byla to jedna velká skládačka. Dodržení všech parametrů a její přesné sestavení pro nás bylo skutečnou výzvou. K tomu přidejte náročné podmínky švédské zimy. Když jsem se v létě vrátil na toto místo, byl jsem neskutečně nadšený tím, že jsem mohl zažít toto dílo v jeho každodenním životě. Jsme hrdí na to, že jsme se podíleli na vzniku tohoto atypického objektu, který skutečně spojuje lidi a má výrazný dopad na panoráma města. “