5 rad, které bych vzkázala svému kuchyňskému já před deseti lety

Když jsem před deseti lety vyletěla z rodného hnízda, moje kroky tenkrát vedly do útulného podkrovního bytu se stařičkou kuchyňskou linkou, kde jsem zažívala své první nakládané omyly i velká pečící vítězství. Do své první kuchyně jsem vstoupila vybavená znalostí výroby palačinek a přípravy leča z konzervy. Přede mnou se vinula cesta dlouhá a trnitá a dovedla mě tam, kde jsem teď, ve svojí kuchyni šikovnější, efektivnější, ekologičtější a vůbec šťastnější než kdy dřív.

V kuchyňském zenu jsem samozřejmě mohla být už dávno a ušetřila bych si hromadu starostí, kdybych sama sobě dala následujících 5 rad, které dobře poslouží i vám.

 

  1. Nevař podle internetu, sežeň si radši dobrou kuchařku

Spoustu let jsem žila v domnění, že neumím vařit. Postupovala jsem podle kusých tipů komunitních serverů o vaření, které nabízely jednoduché recepty všeho druhu, na tisíc způsobů, jen si vybrat. Až se mi do rukou dostala kniha od světoznámého kuchaře Ottolenghi a moje výtvory nabraly zcela jiný směr a odnesly si slušnou várku pochval. A jako důkaz je následovaly přídavky na talíř! Nyní jsem si velmi oblíbila tradiční českou kuchyni v podání Cat&Cook.

 

Foodbloggerka Cat&Cook se svými domácími kočičími mazlíčky v nové kuchyni
  • Save

 

  1. Nenakupuj v akcích věci, které nepotřebuješ

Nechat se strhnout lákavou cenovkou a házet si do košíku mnohem víc, než je opravdu potřeba (je-li vůbec), je nešvar, kvůli kterému se nám pak doma hromadí potraviny, které se kazí, a pak je vyhazujeme, protože jsme je nestačili spotřebovat. Tuhle potíž jsem vyřešila tak, že si na celý následující týden sestavím jídelníček a suroviny nakupuji pouze podle něj. Proti výhodným nabídkám zbytečností jsem tím pádem imunní, nemám ve skříni neupotřebené ležáky, dlouhodobě se vyhýbání hromadným slevovým akcím líbí i mé peněžence a v neposlední řadě i životnímu prostředí, protože produkuji méně odpadu.

 

Potraviny v míse kuchyňská deska od Technistone
  • Save
  • Save

 

  1. Dopřej si kvalitní nádobí

Nedám dopustit na svojí litinovou pánev, bytelné nože z nerezové oceli, smaltovanou sadu mís nebo ořechové vařečky. A to jen proto, že už mojí kuchyní prošly pánve, kterým se zvlnilo dno, hrnce, kterým se začala odlupovat vnitřní vrstva i silikonové formy, po kterých jídlo chutnalo jaksi plastově. Levné nádobí se ne-vy-pla-tí. Protože vás dříve či později dožene k nákupu dalšího. Kreditka pláče a skládky rostou. Sáhněte po ověřených značkách, čtěte recenze a věnujte výběru trochu času. Hodinka či dvě hledání vám totiž ušetří starosti na dalších několik desítek let.

 

  1. Hledej alternativy

Objevit prostředek na nádobí, který je o chlup ekologičtější než ten předtím, je jen kapka v moři.

Můj neutuchající zájem hledat možnosti lepší pro životní prostředí i zdravý životní styl se netýká jen úklidu, ale samozřejmě i jídla, nábytku nebo doplňků. Takhle se mi podařilo vyměnit polotovary za kvalitní suroviny, polyester za len, melamin za smalt, plast za dřevo, teflon za litinu a brzy snad i laminát za kámen. Neustálé hledání alternativ ke všemu, co nakupujeme a konzumujeme, není otázkou trendu ani přecitlivělosti, ale zdravého rozumu. Možností máme čím dál víc a jistá opatrnost ve výběru tady a teď bude mít vliv na životy několika dalších generací.

 

Bílá kuchyň - dřevo, kvalitní materiály, laminát, kámen Technistone
  • Save

 

  1. Nesni o tom, co právě letí, ale o tom, co dlouho vydrží

Kdysi jsem přála hi-tech podsvícenou kuchyň ve vysokém lesku, židli Louis Ghost a celou barevnou paletu kuchyňských doplňků Joseph Joseph. Když vyšly z módy barvy a do Česka se vkradl skandinávský styl, moje myšlení se přepnulo do černobílé a kraloval mu minimalistický design. Pracovala jsem v bytovém studiu a byla přesvědčená, že nejlepší je to, co bylo právě trendy. Ale následné roční cestování pouze s jedním kufrem mi zcela otevřelo oči k tomu, co je skutečně důležité mít. A to jsou kvalitní věci každodenní potřeby. Moje vysněná kuchyň zatím neexistuje. Nemá barvy ani tvary světel, nevím, jaké budou židle nebo jestli bude jídelna propojená s obývacím pokojem. Ale vím, že v ní bude hrát roli nadčasovost, protože plánuji, že mi bude sloužit nejméně padesát let. Vyberu jí materiály, které hezky stárnou a které se dají opravit. Bude mít kamennou pracovní desku, protože je praktická, odolná a dá kuchyni doživotní šmrnc, a proto má smysl do ní investovat. A kvalitní nábytek, který mě svojí sofistikovaností jen tak neomrzí. Moje vysněná kuchyň bude taková, že až opravdu doslouží, mohou ji moje prapravnoučata recyklovat.

 

Článek vznikl ve spolupráci s Bárou Perglovou

Bára Perglová
  • Save